سلسله مباحث کوتاه #سلوک_حسینی
🖋دکتر حسین محمدی فام
🔻 مطلب شماره ۱۴
🔰 ابعاد داشتن کربلا / ۱۳
☑️ بعد اخلاقی / ۱
📌در ادامه ابعاد مختلف کربلا، به بعد اخلاقی آن میرسیم که به انسان درس زندگی میدهد. چند مورد از این موارد را به عنوان مثال ذکر میکنیم:
🟡 قتل عبیدالله در خانه هانی.
وقتی عبیدالله بن زیاد به عیادت جناب هانی آمد مسلم بن عقیل در آنجا مخفی شده بود و میتوانست عبیدالله را بکشد اما یک حدیث از پیامبر اکرم (ص) که فرموده است: «از ما نیست کسى که با مسلمانى از در مکر و حیله وارد شود.» (۱) باعث شد از این کار منصرف شود.
🔸🔹در نگاه شیعی هیچ کاری خلاف اخلاق انجام نمیشود. مبحث مهمی که هدف وسیله را توجیه نمیکند برگرفته از همین نگاه اخلاقی است. اینکه عبیدالله دستنشانده یزید است و ظالم است باعث نمیشود که برای کشتن او از مکر و حقه استفاده کرد.
🟡 پیشنهاد طرمّاح.
مورد دیگری که دراین باب میآوریم برگرفته از کتاب مقتل جامع سیدالشهداء (ع) است:
در مسیری که امام حسین (ع) به سمت کربلا در حرکت بودند، حر راه را بر امام بست و گفت تا زمانی که نامه عبیدالله نرسد نه میتوانی برگردی و نه میتوانی به سمت کوفه بروی. امام پیشنهاد دادند که از راه سومی برویم تا دستور به تو برسد. هر دو سپاه از مسیر دیگری که به کربلا منتهی میشد به راه افتادند. طرماح نزد امام آمد و گفت قبیله ما پشت این کوههاست و من این منطقه را میشناسم و میتوانم از راهی شما و سرداران را فراری دهم و لشکری برایتان فراهم کنم که از تو دفاع کنند. امام حسین (ع) در پاسخ چنین گفت: ما با حر #وعده_کردیم این راه را با هم برویم تا نامه عبیدالله برسد؛ و من این قرار را زیر پا نمیگذارم. (۲)
🔸🔹عمل به وعده از آموزههای زیبای کربلاست که متأسفانه به آن پرداخته نمیشود.
اینکه گاهی در هیئات شاهد بداخلاقی و دعوا و … هستیم به علت نپرداختن به ابعاد اخلاقی کربلا است. هرچه بیشتر به این ابعاد بپردازیم و توجه کنیم و اهل منبر و مداحان متذکر شوند سبب میشود به مرور سلوک حسینی وارد تمام مراحل زندگی هیئتیها شود.
📚منبع
۱ـ ثوابالاعمال، ج ۱، ص ۳۲۰.
۲ـ مقتل جامع سیدالشهداء، ج ۱، ص ۶۷۳.