عید قربان

عید قربان

 

 

برترین اعمال در روز عید قربان

امام باقر(ع)‌ می‌فرمایند: «هیچ عملی در روز نحر از ریختن خون قربانی، یا رفتن برای نیکی به پدر و مادر یا پیوند با قوم و خویشی که قطع رابطه کرده با شروع سلام و کمک به او، یا این که کسی مقداری از گوشت قربانی را خود بخورد و بقیه آن را به همسایگان یتیم و نیازمند خویش بدهد، یا از اسیران دلجویی به عمل آورد، بالاتر نیست.»

 

📚منبع
الخصال، شیخ صدوق، ج ۱، ص۲۹۸

 

 

حج اکبر و حج اصغر

مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ(ع) عَنْ یَوْمِ الْحَجِّ الْأَکْبَرِ فَقَالَ: «هُوَ یَوْمُ النَّحْرِ وَ الْأَصْغَرُ الْعُمْرَةُ.»
امام صادق(ع) فرمود: «حج اکبر، روز نحر (عید قربان) و حج اصغر، عمره (مفرده) است.»

«الْحَجُّ الْأَکْبَرُ یَوْمُ الْأَضْحَی.»
در روایت دیگری از آن حضرت از حج اکبر تعبیر به روز أضحی شده است. درباره روز «حج اکبر» میان مفسران دیدگاه‌هایی وجود دارد، اما آنچه از روایات استفاده می‌شود این است که منظور از آن روز، دهم ذی الحجه، روز عید قربان و به تعبیر دیگر «یوم النحر» می‌باشد و اما این که چرا آن را «اکبر» گفته‌اند به جهت آن است که در آن سال همه گروه‌ها اعم از مسلمانان و بت پرستان (طبق سنتی که از قدیم داشتند) در مراسم حج شرکت کرده بودند ولی این کار در سال‌های بعد به کلی متوقف شد.

علاوه بر این تفسیر، تفسیر دیگری نیز وجود دارد و آن این که منظور از آن مراسم حج است، در مقابل مراسم «عمره» که «حج اصغر» نامیده می‌شود و هیچ مانعی ندارد که هر دو علت با هم سبب این نام‌گذاری شده باشد.

 

📚 منبع
معانی الاخبار، شیخ صدوق، ص ۲۹۵
انوار التنزیل و اسرارالتاویل، بیضاوی، ج ۳، ص ۷۱

 

 

روزی که امید به آمرزش می‌رود

الإمام علی عليه السلام (فی يَومِ النَّحرِ): «إنَّ هذا يَومٌ حُرمَتُهُ عَظيمَةٌ، وبَرَكَتُهُ مَأمولَةٌ، وَالمَغفِرَةُ فيهِ مَرجُوَّةٌ، فَأَكثِروا ذِكرَ اللّهِ تعالى وَ استَغفِروهُ وتوبوا إلَيهِ، إنَّهُ هُوَ التَّوّابُ الرَّحيمُ.»

امام على عليه‌السلام (در روز قربان): «امروز، روزى محترم و بابركت است و در اين روز، به آمرزش اميد مى‌رود. پس خداى متعال را بسيار ياد كنيد و از او آمرزش بطلبيد و به درگاهش توبه كنيد كه او آمرزگار و مهربان است.»

 

📚منبع
من لا يحضره الفقيه، شیخ صدوق، ج ۱، ص ۵۲۰
مصباح المتهجّد، شیخ ابوجعفر محمد بن حسن طوسی، ص ۶۶۴

 

 

روز آمرزش گناهان

الإمام الصادق عليه‌السلام (فی زِيارَةِ البَيتِ يَومَ النَّحرِ): «أسأَلُكَ مَسأَلَةَ العَليلِ الذَّليلِ المُعتَرِفِ بِذَنبِهِ، أن تَغفِرَ لي ذُنوبی.»

امام صادق عليه‌السلام (در زيارت خانه خدا در عيد قربان): «از تو، همچون شخص عليلِ خوارِ معترف به گناه، درخواست مى‌كنم كه گناهانم را بيامرزى.»

 

📚منبع
اصول کافی، شیخ کلینی، ج ۴، ص ۵۱۱

 

 

عید قربان، روز ثجّ و عجّ

الإمام علی عليه السلام: «سَمِعتُ رَسولَ اللّهِ صلى الله عليه و آله يَخطُبُ يَومَ النَّحرِ، و هُوَ يَقولُ: هذا يَومُ الثَّجِّ و العَجِّ، والثَجُّ: ما تُهريقونَ فيهِ مِنَ الدِّماءِ، فَمَن صَدَقَت نِيَّتُهُ كانَت أوَّلُ قَطرَةٍ لَهُ كَفّارَةً لِكُلِّ ذَنبٍ، والعَجُّ: الدُّعاءُ، فَعِجّوا إلَى اللّهِ، فَوَالَّذي نَفسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لا يَنصَرِفُ مِن هذَا المَوضِعِ أحَدٌ إلاّ مَغفورًا لَهُ، إلاّ صاحِبَ كَبيرَةٍ مُصِرًّا عَلَيها لا يُحَدِّثُ نَفسَهُ بِالإِقلاعِ عَنها.»

امام على عليه‌السلام:

«شنيدم رسول خدا صلى الله عليه و آله روز عيد قربان، خطبه مى‌خواند و مى‌فرمود: امروز، روز «ثجّ» و «عجّ» است. ثجّ، خون قربانى‌هاست كه مى‌ريزيد. پس نيّت هركس صادق باشد اولين قطره خونِ قربانى او كفّاره همه گناهان اوست و «عجّ»، دعاست. پس به درگاه خداوند دعا كنيد. قسم به آن كه جان محمّد صلى الله عليه و آله در دست اوست، از اينجا هيچ‌كس بر نمى‌گردد مگر آمرزيده شود جز كسى كه گناه كبيره انجام داده و بر آن اصرار ورزد و در دل خود تصميم بر ترک آن ندارد.»

 

📚منبع
دعائم الإسلام، القاضی النعمان، ج ۱، ص ۱۸۴

 

اشتراک گذاری مطلب
لینک کوتاه مطلب

مطالب مرتبط

فضائل امام کاظم(ع)/2
فضائل امام موسی کاظم (ع)

فضائل امام کاظم(ع)/2

فضائل امام کاظم(ع)/2     امام هدایتگر است   زمان حضرت موسی بن جعفر(ع) نوه‌ای از عمر بود که مدام موسی بن جعفر(ع) را اذیت

ادامه مطلب
شهادت امام کاظم(ع)/2
مصائب امام موسی کاظم (ع)

شهادت امام کاظم(ع)/2

شهادت امام کاظم(ع)/2     دوران حبس و مظلومیت امام موسی کاظم(ع)   امام کاظم(ع)، در طول دوران امامتش چندین بار از سوی خلفای عباسی

ادامه مطلب
اعتکاف، خلوت با خدا
اخبار

اعتکاف، خلوت با خدا

اعتکاف، خلوت با خدا     به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دکتر حسین محمدی فام طی یادداشتی با موضوع «اعتکاف» نوشت: نگذاریم اعتکاف خالی

ادامه مطلب