عید فطر

عید فطر

 

خرسندی و آمرزش خداوند، پاداش روزه‌دار 

از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده‌است:

«فَإِذَا کَانَتْ لَیْلَةُ الْفِطْرِ وَ هِیَ تُسَمَّی لَیْلَةَ الْجَوَائِزِ أَعْطَی اللَّهُ الْعَالَمِینَ أَجْرَهُمْ بِغَیْرِ حِسَابٍ فَإِذَا کَانَتْ غَدَاةُ یَوْمِ الْفِطْرِ بَعَثَ اللَّهُ الْمَلَائِکَةَ فِی کُلِّ الْبِلَادِ فَیَهْبِطُونَ إِلَی الْأَرْضِ وَ یَقِفُونَ عَلَی أَفْوَاهِ السِّکَکِ فَیَقُولُونَ یَا أُمَّةَ مُحَمَّدٍ اخْرُجُوا إِلَی رَبٍّ کَرِیمٍ یُعْطِی الْجَزِیلَ وَ یَغْفِرُ الْعَظِیمَ.»

«فَإِذَا بَرَزُوا إِلَی مُصَلَّاهُمْ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِلْمَلَائِکَةِ مَلَائِکَتِی مَا جَزَاءُ الْأَجِیرِ إِذَا عَمِلَ عَمَلَهُ قَالَ فَتَقُولُ الْمَلَائِکَةُ إِلَهَنَا وَ سَیِّدَنَا جَزَاؤُهُ أَنْ تُوَفِّیَ أَجْرَهُ قَالَ فَیَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فَإِنِّی أُشْهِدُکُمْ مَلَائِکَتِی أَنِّی قَدْ جَعَلْتُ ثَوَابَهُمْ عَنْ صِیَامِهِمْ شَهْرَ رَمَضَانَ وَ قِیَامِهِمْ فِیهِ رِضَایَ وَ مَغْفِرَتِی.»

«وَ یَقُولُ یَا عِبَادِی سَلُونِی فَوَ عِزَّتِی وَ جَلَالِی لَا تَسْأَلُونِّی الْیَوْمَ فِی جَمْعِکُمْ لِآخِرَتِکُمْ وَ دُنْیَاکُمْ إِلَّا أَعْطَیْتُکُمْ وَ عِزَّتِی لَأَسْتُرَنَّ عَلَیْکُمْ عَوْرَاتِکُمْ مَا رَاقَبْتُمُونِی وَ عِزَّتِی لَآجَرْتُکُمْ وَ لَا أَفْضَحُکُمْ بَیْنَ یَدَیْ أَصْحَابِ الْخُلُودِ انْصَرِفُوا مَغْفُوراً لَکُمْ قَدْ أَرْضَیْتُمُونِی وَ رَضِیتُ عَنْکُمْ.»

«قَالَ فَتَفْرَحُ الْمَلَائِکَةُ وَ تَسْتَبْشِرُ وَ یُهَنِّئُ بَعْضُهَا بَعْضاً بِمَا یُعْطِی اللَّهُ هَذِهِ الْأُمَّةَ إِذَا أَفْطَرُوا.»

از ابن عباس نقل شده که از رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم شنیده که فرمودند:

«و چون شب عید فطر که شب جوائز نام دارد، فرا رسد، خداوند پاداش عمل‌‏کنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد و چون صبح روز عید فرا رسد، خداوند فرشتگان را در تمام شهرها برانگیزد؛ پس در زمین فرود آیند و سر کوچه و گذرها بایستند و گویند ای امّت محمد! به سوی پروردگار کریم برای نماز عید بیرون شوید که او پاداش فراوان دهد و گناهان بزرگ را بیامرزد.»

و چون سوی محل برگزاری نماز عید روند، خدا عزّوجل به ملائکه فرماید: «ای ملائکه من! پاداش یک اجیر وقتی به وظیفه‌اش عمل کند چیست؟» گویند: معبودا و سیّدا، پاداش او آن‌است که اجر او را به طور کامل عطا کنی. خدا عزّوجل فرماید: «ای ملائکه من! شما را گواه می‏‌گیرم که من پاداش این را که در ماه رمضان روزه گرفتند و به نماز ایستادند، خرسندی و آمرزش خودم قرار دادم.»

و می‏‌فرماید:

«ای بندگانم! از من درخواست کنید. به عزّت و جلال خودم سوگند، شما امروز در این گردهمایی خود برای آخرت و دنیایتان هرچه از من بخواهید، به شما ببخشم و به عزّتم سوگند، تا آن زمان که مرا مراقب خود بدانید و از من بترسید، گناهان و عیوب شما را بپوشانم. به عزّتم سوگند که شما را از عذاب پناه دهم و در نزد کسانی‌که در دوزخ جاودانند، رسوا نسازم. باز گردید که همگی بخشیده شده‌‏اید. شما مرا خشنود ساختید و من از شما خشنود گشته‌ام.»

پیامبر فرمود: «پس ملائکه بدین بخششی که خداوند به این امّت به هنگام افطار ماه رمضان عنایت فرموده، یکدیگر را بشارت داده و تبریک گویند.»

 

📚منبع
امالی، شیخ مفید، ص٢٣٢
اقبال الاعمال، ابن طاووس، ج١، ص ۵۲

 

 

عید فطر، روز پاداش است

امام مجتبى(ع) روز عید فطر، به عده‏‌اى برخورد کرد که به خنده و بازى‏ مشغول بودند. به همراهان خویش فرمود: «خداوند، رمضان را میدانى‏ براى مسابقه و دستیابى به رحمت و رضوان خویش قرار داده‌است که‏ عده‏‌اى پیش تاخته و بردند و عده‌‏اى هم عقب مانده و باختند. شگفت از آن‌که در این روز پاداش، به خنده و بازى مشغول است.»

 

📚منبع
من لا یحضر الفقیه، شیخ صدوق، ج ۱، ص ۵۱۱

 

 

عید فطر، شبیه‌ترین روز به قیامت است

على(ع) در روز عید فطر در خطبه‌‏اى که‏ خواند، خطاب به مردم فرمود:
«اى مردم! این روز شما، روزى است که نیکان، پاداش مى‏‌گیرند. در این روز، بدکاران، زیان مى‏‌کنند. این روز شبیه‌‏ترین روز به قیامت‏ شماست.»

«با بیرون آمدن‌تان از خانه‌‏ها به مصلی، بیرون آمدن‌تان از قبرها را به یادآورید.
با توقف خود در مصلی و انتظار نماز، توقف در حضور خدا را در قیامت‏ به خاطر آورید و با بازگشت‏ خود به خانه‌‏ها، بازگشت‌تان را به خانه‌‏هاى خود در بهشت‏ یا جهنم به یاد آورید.»

 

📚منبع
وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۵، ص ۱۴۱

 

Template Design:Dima Group